No nie od początku przejechałem do chipa az 15 tys :lol:
U mnie nie było opcji by czekać do końca gwarancji
A z gwarancją damy rade :diabelski_usmiech
Ja mam dopiero 1000 km na liczniku i nie wiem czy wytrzymam dwa latka bo korci more power Jak na razie docieranie i spokojna jazda. A jak spalanie spadło czy wzrosło?
Witam serdecznie! W mojej octavii mam seryjne głośniki (8 sztuk ale tylne odłączone) + tuba basowa. Lubie głęboki i mocny bas i w związku z tym mam pytanie, a mianowicie czy da się coś dość dobrego zmajstrować do powiedzmy 1000zł. Niedawno kupiłem radio takie jak na aukcji: http://www.allegro.pl/item937527872_...wyprzedaz.html i mam pytanie czy to radyjko wystarczy? Z tego co czytałem to oczywiście trzeba zacząć od wygłuszenie drzwi, nowe głośniki, wzmacniacz + skrzynia. Jaki zestaw byście polecili, jakie głośniki, wzmacniacz i skzynie? Myślałem nad jbl bo dość ładnie grają ale zdaje sobie sprawe że na forum są osoby które bardziej "siedzą w temacie". Jak myślicie 1000zł wystarczy na coś dość dobrego? Z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam :wink:
Czytałem ten temat, ale mam nadzieje że ktoś jeszcze poleci jakiś dobry sprzęt, tak jak pisałem głównie chodzi o niskie tony. Dodam że radia raczej nie chciałbym zmieniać i na wielkości bagażnika też mi nie zależy (aktualnie tuba 30cm) :wink: Wiadomo że za ten 1000zł szału nie będzie ale mam nadzieje że jakość dżwieku się polepszy, aktualnie jak przygłośnie radio to jedynie tuba daje rade
Ja mam infinity reference 1050, ale mnie zależało na jakości dźwięku a nie na głębokim basie, a jeśli zależy ci na głębokim basie to JBL 300mm i bedzie elegancko. Jak dobrze trafisz to skrzynke bedziesz miał za 250zł do tego wzmacniacz no i kondensator, ale to już niekoniecznie Ja mam swój sprzęt czyli INFINITY+wzmacniacz MAGNAT GLADIATOR + kondesator DIETZ za 300zł) Tylko pamiętaj żeby to była skrzynia basowa a nie tuba!
Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie. . .
No właśnie... przed zakupem mojej tuby pytałem kilku osób, tuba czy skrzynia, i każdy "fachowiec" twierdził TUBA! No i... jednak skrzynia... Czyli skrzynia może być jbl, a przednie głośniki? Co sądzicie o hertz'ach? Czy lepiej kupić sprzęt tej samej firmy? Nie jestem zbytnio rozeznany w sprzęcie, słuchałem całego zestawu hertza u kolegi i było nieźle, ale brakowało mi właśnie porządnego basu. Jeśli chodzi o wytłumienie to słuchałem głośników jbl przed i po wytłumieniu i różnica jest naprawde spora. Niestety z audio jest tak że ciągle "mało" Zaraz po zakupie tuby stwierdziłem że wystarczy nawet na seryjnych głośnikach ale teraz wolałbym coś konkretniejszego z dobrym i czystym dźwiękiem, jeśli możecie to podajcie jakieś linki jaki sprzęt warto kupić Dzieki bardzo za odpowiedzi i oczywiście punkty za pomoc już poleciały
Busku, Pelno tematow na forum
W niskim budzecie polecam :
Helixy DB - ok 250 zl
Wzmacniacz na przodzik Kenwood PS 300T z allegro 270 zl
wygluszenie przednich drzwi jakies 300 zl - maty STP + dystanse 50 zl z POWE
kable ze 150 zl
Jakbys dolozyl z 450 zl to masz jeszcze suba ze wzmacniaczem jak sie uda wyrwac ...
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Oczywiście używałem opcji szukaj, zawsze przed założeniem tematu przeglądam forum ale jak wiadomo każdy ma inne wymagania i budżet... Chciałbym żeby w tym 1000 sie zmieścić albo troszke więcej ale wtedy nie kupiłbym wszystkie od razu... Jak dla mnie to basu nigdy za wiele ziutsane, punkcik za pomoc :wink:
Busku, no to szukaj suba w bass refleksie 12" i do tego znany i przetestowany piec GZTA 2.500TX bedziesz zadowolony. Jak sub bedzie mial impedancje 2 Ohm to piec zapoda mu cos kolo 500-530 W RMS. Jak bedzie 4 Ohm to to jak dobrze pamietam piec daje 300-325 RMS. Ma tez regulacje fazy 0-180. Podbicie basu do 12 DB, pilota z kablem do sterowania natezenia basu z kabiny i nie pamietam co jeszcze...
Wozilem go pare miesiecy u siebie z subem 10" i dawal rade musze powiedziec :diabelski_usmiech
P.S. Jak sie zdecydujesz na suba to wczesniej lepiej zapytaj na forum, zebys nie kupil bubla i burczybasa
[ Dodano: Czw 04 Mar, 10 21:03 ]
Czy lepszy ten? http://www.allegro.pl/item914120608_...usy_sklep.html Wiem że dla znawców tematu może moje posty są głupie ale wole dokładnie dopytac niż załować wywalonej kasy w błoto :wink:
Napisałem już do gościa w sprawie tego głośnika, zobaczymy czy jeszcze go ma, jesli tak to wezme :wink: Jak Ci sie wydaje, czy to radio które mam da rade?
tzn zalezy kto co lubi ja mialem clariona kiedys ale wyzszy model i gralo to calkiem ok
wazne zeby byly 2 wyjscia rca w Twoim przypadku jak zdecydujesz sie na 2 piece Busku, daleko nie masz, jak cos to mozna sie kiedys zgadac i pogadac... zawsze cos tam doradze w miare mozliwosci i wiedzy
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Troche jaśniej :szeroki_usmiech Tzn powiedzmy że decyduje się na zestawik który poleciłeś wyżej, przyznam bez bicia że nie bardzo wiem o jakie wyjścia chodzi ale dane radia są podane w aukcji więc jak byś był tak uprzejmy zerknąć i napisać czy sie nadaje ops:
Chciałbym dopowiedzieć do tematu głośników na przód. Polecane wyżej Helixy db są naprawdę dobre Mam model 62.1 i grają porządnie jak na swoją klasę cenową. Mają jeszcze jedną zaletę - wyrabiają się na samym radiu, przez co nie mam jeszcze wzmacniacza na przód a zaoszczędzoną kasę mogłem przeznaczyć na co innego (też miałem nie za wiele kaski).
Jeśli planujesz budżet oscylujący w kwocie 1000 zł przy nastawieniu głównie na bas to proponuję bardziej się skupić na tyle (sprawdzonym używany - wyjdzie taniej i lepiej). Oczywiście dobrze wygłuszony przód dopełni dźwięk w aucie, ale przy tych warunkach nie rzucałbym się na coś hi-end...
Ostatnio słyszałem u kolegi w BMW jak grają głośniki firmy Vibe http://allegro.pl/item945811711_vibe...2_wroclaw.html i robia wrażenie, ale jezeli ma ktos zapas gotowki to podobno te sa rewelacyjne http://allegro.pl/item946012065_vibe...tkie_43mm.html Jezlei bede u siebie wymienał na wiosne to ktorys z tych trafi do mojego szkodnika +maty STP+wzmacniacz balupunkt i jakaś skrzynia basowa ale taka mniejsza, zastanawiam sie co wsadzic do tyłu i chyba padnie na Helix-y.
NorMan2, z tym bywa roznie jak wsadzisz przodzik pod radio i suba to moze wyjsc kupa ja dalem tylko propozycje (wedle tego co sluchalem i jestem pewien co do jakosci sprzetu w polaczeniu z cena). Mozecie podac inne propozycje :diabelski_usmiech
Niestety głośnik sprzedany :cry: Z tego co widze to ciężko używke trafić ale może się uda... Szkoda że nie założyłem wcześniej tematu ale mądry polak...
[ Dodano: Pią 05 Mar, 10 19:39 ]
A czy możecie polecić jeszcze jakiś wzmacniacz? Cena ground zero jest troche wysoka a i używka już ma niezłą cene więc pod koniec licytacji już bedzie wysoka... Bardzo prosze o jakies porady :wink:
[ Dodano: Pią 05 Mar, 10 22:07 ]
No i oczywiście punkty za pomoc dla wszystkich :wink:
http://www.allegro.pl/item946269161_..._kartonie.html A czy ten ground zero by się nadał? Poczytałem o nich troche i przekonują jakością, jednak chyba właśnie będę się rozglądał za ground zero... Czy ten który podałem wyżej nadawałby się do głośnika re audio który polecałeś? bo niedługo będę go zamawiał a chciałbym żeby wszystko było dobrze do siebie dobrane :wink:
Komentarz